Free Web Space | BlueHost Review  

Početna strana | Kako je sve počelo | Foto galerija | Zabava | Forum | Linkovi | Kontakt

 

Protivteroristički odred "Kobre"

Specijalne jedinice

 

Priča nas vraća u 1978. godinu, u vreme eskalacije terorizma u Evropi. Italijom su harale Crvene brigade, Njemačkom RAF, a cijelim kontinentom "Karlova grupa". "Olovne godine" nisu mimoišle ni Jugoslaviju, koja se našla na udaru ekstremne emigracije, posebno hrvatske, koja nije prezala ni od ubacivanja diverzantsko-terorističkih grupa u zemlju.

Ugrožene države brzo su izvukle pouku: neophodno je formirati antiterorističke jedinice, koje bi bile pravi odgovor na nasilje.

Savezni ministar za narodnu odbranu, general armije Nikola Ljubičić, 14. aprila pomenute godine izdao je naredbu da se u 282. bataljonu vojne policije formira odjeljenje za protivteroristička dejstva, u čijem bi sastavu bilo 12 podoficira i jedan oficir. Namjenu i zadatke ovoj jedinici davala bi Uprava bezbjednosti, koja je bila zadužena i za nabavku opreme. Protivterorističko odjeljenje moglo je da se angažuje samo po naredbi saveznog sekretara, načelnika Generalštaba JNA, ili starješine koji ih zamjenjuje.

 

JEDINA ŽRTVA

 

Ova naredba danas je dio postavke u spomen-sobi Protivterorističkog odreda "Kobre", možda najpoznatije specijalne jedinice u Srbiji i Crnoj Gori, čiji je nukleus bilo upravo pomenuto odjeljenje. Tu su i drugi eksponati; prije svega oružje zaplijenjeno i korišćeno u mnogim akcijama, posebno tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Na zidovima su i fotografije koje svjedoče o istorijatu Jedinice, a među njima je i slika mladog specijalca poginulog u Vukovaru – jedine žrtve pale u svim akcijama koje je izvela ova jedinica. Vrijednost jednog života je nemjerljiva, ali, činjenica da su gubici bili minimalni dovoljno govori o sposobnosti "Kobri" za izvršavanje u najzahtjevnijih zadataka i operacija.

Jedinica je sastavljena isključivo od profesionalnih vojnika, odnosno oficira i podoficira. Sastoji se iz dva dijela – protivterorističkog, i onog za obezbjeđenje visokih vojnih i državnih ličnosti. Na klasičnim zadacima specijalaca starosna granica je 35 godina, dok oni nešto stariji i iskusniji poslom tjelohranitelja mogu da se bave i kasnije. "Kobre", dakle, imaju dva "lica": maskirnu uniformu i elegantno odijelo.

Starješine koje se dobrovoljno prijave za službu u jedinici moraju da ispunjavaju stroge psihofizičke uslove, a  jedan od njih je najmanje dvogodišnje iskustvo na radu u trupi. Poslije toga slijedi devetomjesečna selektivna obuka, koja podrazumjeva savladavanje borilačkih vještina i ovladavanje upotrebom vatrenog i hladnog oružja i tehničkim sredstvima (stručna vojnopolicijska obuka se podrazumjeva). U drugom dijelu obuke težište je na kolektivnom radu – uvježbavaju se borba u različitim situacijama i ambijentima, tehnika oslobađanja talaca i upotreba specijalne opreme i vozila. Naravno, svi prolaze kroz padobransku, ronilačku, alpinističku, kao i obuku za preživljavanje u prirodi. Vozači – možda jedini u Srbiji i Crnoj Gori – završavaju i kurs brze vožnje, tokom kojeg, između ostalog, uvježbavaju izbjegavanje prepreka pri brzini od 200 kilometara na sat! Svaki pripadnik Jedinice postaje specijalista za jednu od veština, a obuka traje, neprekidno, tokom čitave službe.

 

IMPRESIVAN ARSENAL

 

"Kobre" raspolažu svim vrstama streljačkog oružja; vlasnici su šarolikog arsenala u kome su neizbježni domaći pištolji CZ99, CZ88, M57, ali i Džeriho 941F, ruski automatski pištolj "Stečkin", razni revolveri, automati "Uzi", "Mini Uzi", "Mikro Uzi", HK MP-5 ( i verzija MP-5K), automatske puške AK-47, AK-101, M16, AP10, AP18, G3, mitraljezi Ultimaks 100 i M84, sačmare SPAS-15, "Mosberg" i "Zastava", snajperske puške M76, M93 "Crna strela", FN-FAL i SAKO TRG-21. Oružje može da bude opremljeno taktičkim svijetlom, laserskim obilježivačem cilja, optoelektronskim nišanom i prigušivačem. Naravno, "Kobre" raspolažu i opremom za noćno osmatranje, sa kojom uspješno nastupaju na jednoj od standardnih vježbi, kada nepogriješivo pogađaju mete u potpuno zamračenoj streljani.

Ova jedinica danas je direktno potčinjena načelniku Generalštaba VSCG, što omogućuje minimalno vrijeme za stupanje u akciju, manju mogućnost oticanja podataka i bolju koordinaciju. Organizaciono, i dalje su dio Uprave bezbjednosti – kako je bilo i na samom početku.

Ono što je u SAD Tajna služba, zaštita predsednika, to su u SiCG "Kobre" – obezbjeđenje šefa države. Za razliku od nekih drugih tjelohranitelja, oni svoj posao obavljaju diskretno, ali i efikasno.

 

HAPŠENJE VIROVITIČKE GRUPE

 

"Kobre" su izvele niz akcija koje će, iz razumljvih razloga, još dugo biti tajna; neke od njih možda nikada neće izaći u javnost. Upravo ovi specijalci izveli su poslednju akciju pokušaja spašavanja SFRJ i spriječavanja krvavog građanskog rata. Radi se o hapšenju Virovitičke grupe, u jesen 1991. godine. Uprava bezbednosti otkrila je krijumčarske kanale hrvatskih separatista, a "Kobre" su izvele hapšenje saradnika generala Martina Špegelja. Akcija je izvedena u najvećoj tajnosti – komandiri tadašnjeg protivterorističkog voda i odeljenja naređenja su primili neposredno od rukovodioca akcije. Specijalci su nastupili prikriveno i drsko; bili su u civilu i u vozilima sa civilnim tablicama. Svaki detalj je isplaniran, obavljeno je izviđanje, uspostavljen je kontakt sa vezama na terenu, predviđen je plan postupanja u slučaju da nešto pođe naopako.

Akcija je profesionalno izvedena, ali je ukazana prilika za zaustavljanje dolazećeg rata propuštena zbog, neodlučnosti vojnog i državnog rukovodstva.

 

Curcic © All Rights Reserved

Design by David Ćurčić